Le design est-il un concept utile pour les agronomes ? - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Agronomie, Environnement & Sociétés Année : 2018

Le design est-il un concept utile pour les agronomes ?

Résumé

We are hearing more and more about “design” in agronomy. This issue of AE&S on territorial design, which includes contributions to the Entretiens du Pradel in 2017 on this theme, is proof of this. Agronomists have been using the term "design" since the 1980s, first to talk about the design of various decision support tools and then to talk about the design of agricultural production systems, whether cropping managements, cropping systems, livestock systems or farming systems. It is a term that is spreading, in French agronomy as well as internationally. Behind this term of “design”, agronomists engage a number of methods, tools, skills, questions. Agronomy has therefore made its own digestion of the design concept. Nevertheless, it seems useful to me to return to the roots of this concept in order to allow agronomy to grasp design issues even better. To do this, I propose a look at the research communities that take design as their main research object before discussing how this look can be useful to agronomists. Whether we consider agronomists as designers or as supporters of farmers’ design, I explain why I think design studies can provide agronomists with useful resources to enable them to be more effective in these activities, but also to help agronomy to meet the challenges that agriculture is facing today.
On rencontre de plus en plus souvent en agronomie les termes de « conception », voire de « design ». La tenue des Entretiens du Pradel sur le thème du design territorial en 2017 ainsi que ce numéro d’AE&S qui en reprend les contributions en sont une preuve. A travers une revue des concepts de design, de conception et des travaux des communautés de recherche (les design studies) qui ont pour objet d’étude la conception, cet article discute de l’intérêt de mobiliser en agronomie les questions, apports, outils et méthodes des design studies. Que l’on regarde les agronomes comme des concepteurs ou comme des soutiens à la conception d’agriculteurs (ou d’acteurs des territoires), les design studies peuvent apporter aux agronomes des ressources utiles pour leur permettre d’être encore plus efficaces dans ces activités, mais aussi pour aider l’agronomie à faire face aux défis que rencontre l’agriculture aujourd’hui.

Domaines

Sociologie
Fichier principal
Vignette du fichier
AES-Vol8_n2_04_Prost VF.pdf (145.46 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Accord explicite pour ce dépôt
Loading...

Dates et versions

hal-01982727 , version 1 (15-01-2019)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01982727 , version 1
  • PRODINRA : 457231

Citer

Lorène Prost. Le design est-il un concept utile pour les agronomes ?. Agronomie, Environnement & Sociétés, 2018, 8 (2), np. ⟨hal-01982727⟩
139 Consultations
303 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More